✍🏻 یادداشتی از تحریریه ۵۰ میلیون
این روزها تصاویر و خبرهای خوبی درباره بهتر شدن وضعیت آب دریاچه اورمیه دیده و شنیده میشود.
خبرها حاکی از نجات دریاچه اورمیه و بازگشت حجم آب آن از یک میلیارد متر مکعب به بیش از پنج میلیارد متر مکعب است و تصاویر پخش شده در رسانهها از حجم زیاد و مناسب آب در دریاچه خبر میدهند.
کارشناسان محیطزیست میگویند ظرفیت دریاچه اورمیه ۳۱ میلیارد متر مکعب میباشد. با این توصیف حجم آب این دریاچه در شرایط ایدهآل بین ۲۰ تا ۳۰ میلیارد متر مکعب بوده است.
اما در اثر خشکسالیهای متوالی و عدم مدیریت آب در حوزه کشاورزی و احداث سدهای بیشمار بر رودخانههای منتهی به دریاچه، سطح آب آن، روند کاهشی به خود گرفت که رژیم ایران در نهایت، با ریختن خاکریز به داخل دریاچه اورمیه و ساخت جاده و پل میانگذر، تیر خلاص را به دریاچه اورمیه زد بطوری که در مدت زمان کوتاهی حجم آب دریاچه به کمتر از یک میلیارد متر مکعب رسید.
با در نظر گرفتن تراز اکولوژیک دریاچه یعنی عدد ۱۲.۷ میلیارد متر مکعب، هنوز دریاچه به منظور نجات از خشکی، به بیش از ۷ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد تا به تراز اکولوژیک برسد، یعنی اینکه دریاچه اورمیه هنوز خشک نشده است و اگر حجم آب دریاچه به بیش از این تراز برسد میتوانیم از اصطلاحاتی چون کمآبی استفاده کنیم.
حجم آب دریاچه اورمیه که این روزها در اثر افزایش بارشها به ۵ میلیارد و ۱۹۰ میلیون متر مکعب رسیده است، متاسفانه با شروع فصل گرما و کاهش بارشها دوباره سیر نزولی به خود گرفته است.
با توجه به مطالب فوق، علاوه بر اینکه دریاچه اورمیه به تراز اکولوژیکی حتی نزدیک هم نشد بلکه با خطر جدیِ خشکی مواجه است!
گفتنی است نجات واقعی دریاچه اورمیه زمانی صورت میگیرد که حجم آب آن بیشتر از ۱۸ میلیارد متر مکعب باشد و مطمئنا در این شرایط است که خطر خشکی دریاچه اورمیه را تهدید نمیکند.